Na opleiding werken als zelfstandige

Opleiding afgerond? Je kan dan aan de slag gaan als zelfstandige. Dit kan helemaal op jezelf, maar je kan je ook aansluiten bij netwerk van zelfstandigen of een tussenpartij. Het voordeel is dat een netwerk of een tussenpartij meer kans biedt op werk en opdrachten, omdat je aanhaakt op een bestaand platform.

Heb een netwerk

Het allerbelangrijkste als zelfstandige, is dat je een netwerk van relaties opbouwt; het zogenaamde netwerken. Vooral via een netwerk zal je immers aan werk komen. Je kan andere zzp’ers en mogelijk interessante partijen ontmoeten door te gaan werken op flexplekken waar veel zelfstandigen komen, of borrels en evenementen te bezoeken. Het is in elk geval handig als je iedereen informeert wat je doet. En schroom niet om andere starters om tips te vragen.

Ambulant werken

Er zijn allerlei manieren om als zelfstandige te werken; vanuit je eigen huis, in een verzamelkantoor, maar je kan bijvoorbeeld ook langs je klanten gaan, ofwel ambulant werken.
Door ambulant te werken hoeven je klanten hun huis niet te verlaten om van jouw diensten gebruik te kunnen maken. Je biedt je klanten extra gemak. Ze zijn namelijk minder tijd kwijt, omdat ze niet hoeven te reizen en geen tijd verliezen aan wachten. Bovendien hebben je klanten geen parkeerproblemen of kosten. En als ambulante zelfstandige is je klantenbereik groter, want je bereikt ook mensen met een drukke baan, ouderen, zieken of mensen met kinderen. Zij kunnen allemaal niet zomaar thuis weg. Door bij je klanten thuis langs te gaan, heb je vaak ook een intensiever contact en leer je je klanten beter kennen.

Een volledig ambulante zelfstandige heeft geen hoge huurkosten voor een praktijkruimte, maar enkel reiskosten. Dit bespaart ze maandelijks veel geld. Ambulant werken is dan ook vooral voor een beginnende zelfstandige, die bijvoorbeeld net een opleiding heeft afgerond, erg prettig. Zij hebben vaak niet direct een hoog budget beschikbaar voor een volledig ingerichte ruimte op een droomlocatie in een centrum. Maar ook ervaren zelfstandigen kunnen dit werk naast een vaste baan doen, bijvoorbeeld voor één of meerdere dagdelen in de week.

Heb jij je opleiding afgerond en wil jij muziek- of bijles aan huis geven, thuiskapper, masseur aan huis of ambulante pedicure worden? Kijk dan eens op een aanbieder zoals www.thuisdiensten.com.

Scroll to Top