Studeer wat je leuk vindt

Een veelgehoord advies; ga de studie volgen die je leuk vindt. En kijk niet teveel naar wat je ermee kan verdienen of dat er werk voor is. Als je de opleiding kiest waar je hart naar uitgaat, wordt je hier vanzelf goed in, en volgt succes vanzelf. Je hebt dan ook goede kans op een baan. Dat is althans de impliciete belofte. Maar voor heel veel studies is dit zeker niet het geval. Nog steeds worden veel mensen opgeleid op vakgebieden waar geen baan in te vinden is. Nu niet, en ook niet in de toekomst.

Kijk naast je eigen interesse ook naar de arbeidsmarktperspectieven

Universiteiten, scholen en andere opleidingsinstellingen zouden meer moeten kijken naar de perspectieven op de arbeidsmarkt, vindt Saar van Veelen. Zij adviseert een reality check. Geïnteresseerden voor opleidingen zouden niet alleen de gezellige verhalen van de studie voorgeschoteld moeten krijgen, maar ook welke kansen er op werk zijn. Kunstgeschiedenis, culturele antropologie en Nederlandse literatuur zijn nou niet vakgebieden waar veel naar gevraagd wordt. Waarom dan geld en tijd in deze opleidingen steken? Zeker als je bedenkt dat hier bakken met overheidsgeld in gaan? De overheid zou meer moeten reguleren dat er betere voorlichting over het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt aan de orde wordt gesteld. Niet alleen doen wat je leuk vindt, maar ook of er daadwerkelijk werk in te vinden is.

In welke branches is er werk?

Er zijn tal van branches waar nu en in de toekomst voldoende banen in te vinden zijn. Kijk verder voor studies op het gebied van de volgende vakgebieden.
Communicatie en sales opleidingen
Marketingopleidingen
Managementopleidingen
Financiële en administratieve opleidingen
Opleidingen voor H&R
Juridische opleidingen
Opleidingen voor de zorg
Technische opleidingen
Vastgoedopleidingen
Opleidingen in de IT
Logistieke opleidingen
Arbo-opleidingen

Scroll to Top