Studie, baangarantie en salaris

Natuurlijk dient een studie te worden gekozen die je leuk vindt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk of je er op korte termijn een baan mee kan vinden en het wat je er eventueel mee gaat verdienen. Geld is natuurlijk niet het allerbelangrijkste, maar wel heel erg handig.

Startsalaris opleidingsniveau

Gemiddeld startsalaris van net afgestudeerden per opleidingsniveau:

  • Geen diploma 800 euro
  • Vmbo 1100 euro per maand
  • Mbo 1600 euro per maand
  • Hbo 2100 euro per maand
  • Wo-master 2500 euro per maand

De hoogte van je uiteindelijke salaris is afhankelijk van hoe specifiek je bent opgeleid.

Beroepen meer dan € 3000 euro per maand

Zoek je beroepen die meer dan 3000 euro per maand verdienen? De categorie beroepen die hierin thuishoren zijn vooral de beroepen waarin je niet snel een carrière switch zal maken, zoals fysiotherapeuten, journalisten, leraren op middelbare en lagere scholen. Om voor deze beroepen in aanmerking te kunnen komen dien je een HBO studie af te ronden.

Beroepen meer dan € 4000 per maand

En zoek je beroepen die meer dan 4000 euro per maand verdienen? Bij beroepen die in deze categorie zitten moet je denken aan beroepen die je kunt uitoefenen nadat je een universitaire studie hebt afgerond, zoals een advocaat, apotheker, huisarts, psycholoog.

Of een opleiding leidt tot een hoog salaris en of je er wel of niet makkelijk een baan mee vindt, is een kwestie van vraag en aanbod. Lastige studies worden vaak door maar weinig mensen gekozen, waardoor het aantal dat uiteindelijk voor de studie slaagt laag is. Deze afgestudeerden zullen vrij makkelijk aan een baan komen. Het jaarinkomen is vaak ook heel goed. Bij de WO-studies geven accountancy en econometrie volgens het UWV de hoogste en beste kans op een baan. De studies archeologie en letterkunde daarentegen hebben de laagste kansen op een loopbaan met een hoog salaris.

Let wel: Kies in ieder geval wat je leuk vindt, want dat houdt je het langste vol. Meer weten? Kijk bijvoorbeeld eens bij deze tips over de studies met het beste loon.

Scroll to Top