Veel mbo-opleidingen niet goed

Uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat maar liefst 88% van de MBO-opleidingen niet aan de kwaliteitseisen van de inspectie voldoet. Slechts 12 procent van de mbo-opleidingen voldoet aan alle kwaliteitseisen. Overigens is het lastig voor scholen om te zorgen dat iedere opleiding aan alle kwaliteitsvereisten voldoet.

MBO-diploma waardevol

Minister Bussemaker is het niet eens met de Onderwijsinspectie. Zij vindt dat de opleidingen wel degelijk tot goede diploma’s leiden. De inspectie kijkt vooral of alle papieren op orde zijn. Maar uiteindelijk gaat het erom dat een leerling een mbo-waardig diploma krijgt. Dat is nu al wel het geval, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Veel MBO’s uitstekende scholen

Deze uitspraak doet natuurlijk geen recht aan alle inspanningen die MBO scholen leveren en alle inzet en enthousiasme die docenten en leerlingen elke dag weer inbrengen. Veel MBO scholen leveren een prima kwaliteit. Maar het is natuurlijk wel een extra reden om goed te kijken naar de beoordeling van een school of opleidingsinstelling, alvorens een definitieve keuze te maken.

Vijf zeer zwakke mbo-opleidingen

In februari 2019 kwam de Inspectie voor het onderwijs op basis van haar terugkerende inspecties en onderzoeken wederom tot een soortgelijke uitkomst. In Nederland zijn er 5 zeer zwakke mbo-opleidingen. Daarnaast zijn er 96 mbo-opleidingen waarvan de examinering onder de maat is. Wil je weten hoe de MBO school van jou, of die je overweegt te kiezen, scoort? Kijk dan op website van de Onderwijsinspectie. Hier kan je bijvoorbeeld een overzicht van ROC’s zien en opleidingen die matig of slecht scoren.
Meer weten over MBO opleidingen

Nogmaals, de meeste MBO-scholen geven uitstekend onderwijs met een prima kans op een goede baan. Wil jij weten welke MBO-studie bij jou past of meer weten over de studie die jij interessant vindt? Kijk op KiesMBO.nl, zij bieden een mooie keuze-module om alle studies te bekijken en vergelijken.

Scroll to Top