Waar moet ik op letten bij het kiezen van een opleiding?

Het kiezen van een opleiding behoort voor de meeste mensen tot één van de moeilijkste keuzes die gemaakt moet worden. De opleiding bepaalt uiteindelijk voor een groot deel in welk werkveld je later gaat werken. Bij het kiezen van een opleiding zullen er hoogstwaarschijnlijk veel factoren meespelen die de keuze beïnvloeden. Daar waar de ene student kijkt naar de doorgroeimogelijkheden binnen de branche, zal een ander juist kijken naar de hoogte van het loon na afronden van de opleiding. Er zijn dus veel verschillende motieven bij het kiezen van een opleiding.

Stappen voor het kiezen van een opleiding

Om het kiezen van een opleiding gemakkelijker te maken, hebben we een aantal stappen opgesteld. Door deze stappen te volgen, weet je uiteindelijk welke opleiding het meest geschikt is voor jou.

  • 1. Maak een overzicht (bijvoorbeeld op papier of in een digitaal document) van jouw persoonlijke interesses. Zet de interesses die elkaar overlappen dicht bij elkaar.
  • 2. Oriënteer je op de verschillende opleidingscategorieën, bijvoorbeeld ‘Technisch’ of ‘Commercieel’. Match jouw interesses met de categorie die hier het beste mee overeenstemt.
  • 3. Oriënteer je op de verschillende opleidingen binnen de gekozen categorie en kies de opleiding die je het leukst lijkt.
  • 4. Vergelijk de verschillende onderwijsinstellingen die deze opleiding aanbieden. Let hierop op zaken als locatie, kwaliteit van de school en eventuele toelatingseisen.
  • 5. Meld je op tijd aan voor de opleiding, voor je het weet is het inschrijfmoment verstreken en moet je een jaar wachten om te kunnen starten met de opleiding.

Veranderen van opleiding na het eerste jaar

Het is goed mogelijk dat je na het starten van de opleiding al vrij snel merkt dat dit niet de opleiding voor jou is. In dat geval is het aan te raden om zo snel mogelijk een andere opleiding te zoeken. De meeste opleidingen hebben twee instroommomenten per studiejaar, waardoor je binnen enkele maanden alweer kunt starten met een nieuwe opleiding.

Opleidingen

Communicatie
Verkoop
Marketing
Management
Taal
Administratief
Financieel
Human Resources
Juridisch
Zorg
Techniek
Vastgoed
ICT
Logistiek
Arbo en Veiligheid

Cursussen

Nederlands
Engels
Duits
Spaans
Frans
Zelfstandig Ondernemer Basis
Basiskennis boekhouden
Tandartsassistent
Nagelstyling
Life coach
Gewichtsconsulent
Kindercoach
Budgetcoach

Scroll to Top